Tippek


Tippek

Csináld magad!
Falfelület festése öt lépésben

Mérd le szobád oldalait méröszalaggal vagy Measure applikációval! Számold ki hány négyzetméter, majd kérd segítségünket, hogy a falfestéshez mennyi anyagra és eszközre lesz szükséged!

 

Első lépés

A festeni kívánt szoba kiürítése, fóliázása, elemek ragasztása

Tipp: A szobából egy másik helyiségbe helyezd át a bútorokat, tárgyakat. Ha ez nem lehetséges, húzd a szoba közepére és fóliával fedd le, széleit ragaszd a padlóhoz. 

Eszközök: fólia, vékony és vastag ragasztó szalag    

 

Második lépés

A felületek előkészítése 1. lépés:

- glettelés

Tipp: Kész glettet a finomgletteléshez, avagy a vékonyabb repedésekhez használj. Kevert glettet nagyobb repedések, hiányosságok fedéséhez, javításához.

Eszközök: vödör, spakli, glettvas a nagyobb felületekhez

Anyagok: kész glett, vagy kevert glett

 

Harmadik lépés

A felületek előkészítése 2. lépés:

- felület csiszolása

Tipp: Használj különböző erősségű csiszoló papírokat. Első lépésben egy durvább felületűt, második lépésben egy finomabb felületűt.

Eszközök: csiszoló papírok P100, P150, seprű, lapát

 

Negyedik lépés

A felületek előkészítése 3. lépés:

-diszperziós alapozás

Tipp: A diszperzós alapozás, úgynevezett hidat képez a felületek között. Nyers fal esetén a festés előtt kötelező, tisztasági festés esetén elhagyható a falfelületek alapozása.
A diszperziós alapozók festékek nem károsak, mindenesetre figyelj a szellőztetésre. Melegben a száradási idő maximum két óra. Ha az időjárás nem megfelelő, a száradási időt gyorsíthatod egy hősugárzó segítségével. 

Eszközök: keskenyebb, illetve szélesebb teddy henger, hosszabbító rúd, ecset a snejdoláshoz, lehúzó rács, vagy kisebb kanna esetén lehúzó edény, amibe a festéket kiöntjük.

Anyagok: alapozó festék
 

Ötödik lépés

felületek festése

Tipp: Száradás előtt mossuk el az alapozáskor használt eszközöket tiszta vízben. Ha a padlóra tett fólia ecsúszik és esetlegesen rácsöpög az alapozó vagy a festék, száradás előtt vizes szivaccsal könnyel eltávolítható. Száradás után durva sörtéjű súroló kefével, vagy kaparóval szedjük fel fel a festéket, ügyeljünk, hogy a felületet ne karcoljuk össze.

Eszközök: keskenyebb, illetve szélesebb teddy henger, hosszabbító rúd, ecset, lehúzó rács, vagy kisebb kanna esetén lehúzó edény, amibe a festéket kiöntjük. 

Anyagok: falfesték (a választott szín szerint)Figyelem!
- a festéket nem ajánlatos vízzel higítani
- amennyiben nem higgítottuk vízzel, úgy a festék a szavatossági idejéig eltárolható
- az eszközöket használat után közvetlenül mossuk el tiszta vízben, hibajavítás esetén újra használható
- snejdolás jelentése: a menyezet és az oldalfal találkozási pontjának ecsettel történő festése
- 1l festék nagyságrendileg 10nm falfelülethez elegendő